fbpx
Vælg en side

Derfor bør du være ekstra kritisk over for de tekster ChatGPT, skriver for dig

Inden du falder totalt i svime over chatrobotten ChatGPTs skriveevner, bør du prøve at få den til at skrive et blogindlæg om dig selv. Den tekst som den leverer, vil med garanti give dig et meget mere interessant og spændende liv, end du egentlig har haft. Og den overbevisende tone som den leverer svaret med, får det til at se meget troværdigt ud.

Gad vide hvad der egentlig kan findes på nettet om mig selv, tænkte jeg forleden.

Men i stedet for at nøjes med de sædvanlige billed- og SoMe-referencer, som dukker op om mig og alle andre Henrik Lindegaard’er, når jeg søger efter mit navn på Google, spurgte jeg Open AI’s meget berømmede chatbot ChatGPT, hvad den vidste om mig.

Hold da op for et liv og en betydning, jeg har haft for samfundet

Nu er jeg som allerede nævnt ikke den eneste, der hedder Henrik Lindegaard i Danmark. Så først tænkte jeg, det måtte være en anden Henrik Lindegaard, den har skrevet om. Men efter lidt research har jeg indset, at det svar jeg fik, var fuldstændig frit opfundet og taget ud af den blå luft.

For ChatGPTs svar væltede mig fuldstændig bagover. Nu skal du bare høre:

Henrik Lindegaard er en dansk forfatter, der er kendt for sin kritik af den moderne teknologi og dens påvirkning af vores liv og samfund. Han argumenterer for, at teknologi ikke kun har positive effekter, men også skaber nye problemer og udfordringer, som vi som samfund bør tage alvorligt.

Lindegaard påpeger, at teknologi ofte er blevet betragtet som en løsning på alle vores problemer, men at det i virkeligheden også kan skabe nye problemer. Han mener, at vi er blevet for afhængige af teknologi, og at det kan føre til en forringelse af vores mentale sundhed og sociale relationer. Han kalder det “teknologisk determinisme”, hvor teknologi er den primære drivkraft i vores liv.

Lindegaard argumenterer også for, at denne afhængighed af teknologi kan føre til en større ensomhed og isolation, da vi bruger mere tid på at kommunikere gennem skærme end ansigt til ansigt. Han mener også, at teknologi kan føre til en forringelse af vores koncentrationsevne og evnen til at tænke kritisk, da vi ofte er distraheret af mange forskellige ting på én gang.

Lindegaard kalder for en mere kritisk tilgang til teknologi, og for at vi som samfund skal tage ansvar for at begrænse teknologiens negative effekter. Han mener, at vi bør tage et mere aktivt valg i forhold til, hvordan vi bruger teknologi i vores liv, og at vi bør overveje, om det i virkeligheden giver os det, vi ønsker.

Henrik Lindegaard er en af de få stemmer, der kritiserer teknologi på en konstruktiv måde, og hans budskab er vigtigt at tage alvorligt. Han minder os om, at vi som samfund bør være opmærksomme på teknologiens negative effekter og tage ansvar for at begrænse dem.”

Hold da op – jeg er nærmest sådan en Svend Brinkmann-agtig type, som råber vagt i gevær omkring moderne teknologi.

Vi prøver lige med Lise Nørgaard

Ok, nu er jeg ikke verdens mest kendte dansker. Så lad os lige prøve med en anden. F.eks. nyligt afdøde Lise Nørgaard. Her skriver ChatGPT bl.a., at:

”Lise Nørgaard er en dansk forfatter og journalist, der er kendt for sine bøger om Danmarkshistorie og kultur. Hun er mest kendt for sin roman “Krøniken” og tv-serien af samme navn, som blev sendt i Danmark i 1990’erne og var en af de mest sete tv-serier i Danmarks historie.

“Krøniken” er en roman, der fortæller Danmarks historie gennem øjnene på en familie, og den giver et indblik i de historiske begivenheder og den sociale udvikling i Danmark fra 1920’erne til 1980’erne. Romanen er blevet rost for sin evne til at formidle historien på en levende og interessant måde, og den har hjulpet mange danskere med at forstå deres eget land og historie bedre.

Lise Nørgaard har også skrevet flere andre bøger, herunder “En dag i mit liv” og “Kære familie”, der beskriver hendes eget liv og oplevelser. Disse bøger er også blevet meget populære og har givet et indblik i hendes liv og perspektiv på Danmark og verden.”

Hm – det er helt klart ikke den Lise Nørgaard, jeg kender. Selv om chatbotten da i det mindste har fanget det med, at hun har skrevet både bøger og tv-serier – om end den så lige vælger den forkerte tv-serie, og tror, at den er bygget på en roman.

ChatGPT – en fucking bluffer

Så intet af det er jo rigtigt.

Til gengæld er måden som ChatGPT fremfører svaret på så overbevisende, at du let kan tro, at det er rigtigt.

Så hvor sikre kan vi egentlig værre på, at de tekster som vi får kastet efter os, holder rent faktuelt? Efter denne her oplevelse, vil jeg aldrig rigtig stole på noget som helst af det, som chatbotten skriver.

Til gengæld er den god til at holde styr på sine løgne

Og endnu værre. Da jeg spørger min kollega, om han vil bede chatbotten om at skrive et blogoplæg om henholdsvis mig selv og Lise Nørgaard, får han et helt andet – og lige så forkert – svar.

Det sjove er så, at vi får de samme svar, hver gang vi spørger den igen. Så om ikke andet er den da bedre til at holde styr på sine løgne end selv den mest rutinerede lystløgner.

Til gengæld bliver dens svar væsentlig mere korrekt, når først vi beder den skrive om kendte personer, hvor der findes gode kilder på engelsk.

F.eks. skriver den en rimelig korrekt tekst om H.C. Andersen Og Kjeld Kirk Kristiansen.

Men er dem du beder den om at researche mindre kendte end det, finder den åbenbart selv på noget interessant. For ingen gider da læse noget om helt almindelige mennesker.

Vi skaber resultater,
skal vi mødes?

 

+ 45 7060 3939  /  byro@byro.dk

Wordpress webbureau
Wordpress webbureau
Hubspot bureau
Google Partner
bureau byro

Sønderborg

Asylvej 13, 1. 1 sal
DK-6400 Sønderborg

Kontakt os

byro@byro.dk

+45 7060 3939